Gas pressure control

 

Dit geval betrof een PID regelaar die de druk in een gasleiding regelt (naar branders). De operators hadden de hoop dat de regeling beter zou kunnen, want de warmte uit de branders varieerde vrij fors.

T De PID Tuner werd gebruikt om de instelling van de druk regeling te bepalen. De PID Tuner voert daartoe stap experimenten uit tijdens normaal bedrijf, maar de operators waren bang dat in deze situatie de druk teveel zou oplopen, waardoor explosiegevaar zou onstaan. Dit gevaar en de zorgen van de operators werden weggenomen door bij de PID Tuner een maximum druk in te stellen: zodra de druk boven dit maximum komt, wordt het open loop experiment gestopt en neemt de 'oude' regelaar het weer over.

"Na het uitvoeren van de stap experimenten konden de nieuwe PID instellingen direct worden toegepast en getest. Inderdaad bleek dat de PID regelaar vel beter kon worden ingesteld: de druk kwam een factor 5 sneller op setpoint”

 

Software and hardware

De PID druk regelaar was geprogrammeerd in een Allen Bradley PLC (van de leverancier Rockwell Automation). The PID Tuner software werd geinstalleerd op dezelfde Windows PC waarmee de Allen Bradley werd geprogrammeerd. De PID Tuner communiceerde met de PLC via de OPC server van Rockwell Automation (RSLinx Classic OEM).

Tuning procedure en resultaat

De PID Tuner voerde de stap experimenten extra veilig uit, door de 'tick box' PVmax aan te vinken waarmee de druk regeling weer geactiveerd zou worden als de druk te hoog zou komen. Een kort stap experiment werd uitgevoerd, gevolgd door een nieuwe instelling van de PID regelaar. Het figuur hieronder toont een vergelijking tussen 'oude' en 'nieuwe' instelling van de regelaar. Het is duidelijk dat met de nieuwe instelling de regeling veel sneller op setpoint komt.


The PID Tuner was set up to execute its tuning in a safe way